29 januari 2021

Verenigingen in beeld: Roermondse Zwemvereniging

Tijdens deze coronaperiode willen we een aantal sportverenigingen in beeld brengen. Wij zijn erg benieuwd hoe het met hun gaat in deze moeilijke tijden. Een aantal weken lang komt er iedere zondag een nieuwe vereniging in beeld in de rubriek “verenigingen in beeld”.

Deze week starten we met de Roermondse Zwemvereniging RZ. Het bestuur en trainers van RZ vertellen:

“Voor de Roermondse Zwemvereniging (RZ) is deze coronatijd net als voor andere verenigingen een tijd van het niet kunnen sporten of sporten met een boekwerk aan protocolmaatregelen. In de zomervakantie konden we onze leden het buiten trainen in de Bosberg en De Roerdomp aanbieden. En daarnaast ontdekte een grote groep zwemmers het open water zwemmen in De Weerd en De Oolderplas. Na de zomervakantie begonnen we vol hoop aan ons nieuwe seizoen.

Op de wedstrijd kalender stonden zwem -en waterpolowedstrijden; weliswaar onder voorbehoud maar we hadden weer iets om voor te gaan trainen. In het water van ons thuisbad De Roerdomp gingen we allemaal de coronakilo’s te lijf en werken aan conditie en zwemtechniek. Okay, de gezelligheid van het douchen na een lekkere training was er niet, maar kletsen in de kleedkamer bleek ook op 1,5 meter afstand prima mogelijk. Dat er bij wedstrijden en trainingen geen publiek mocht zijn, was vooral voor de ouders wennen. De zwemmers hadden er minder problemen mee. Waterpolo wedstrijden zonder de aanmoediging van de aanhang bleek wel een stille bedoening. Maar een kniesoor die daar over viel: de RZ leden van alle leeftijden mochten hun geliefde sport blijven beoefenen, dat was het belangrijkst.

Toen werd het december en helaas het binnensporten is niet meer toegestaan. En wat heeft RZ lieve en trouwe leden! Geen wanklank of opzeggingen; ieder neemt het zoals het komt. Het werd wel een beetje stilletjes in de diverse appgroepen. Iedereen zat in zijn eigen bubbel begraven.

In deze tijden is het belangrijk contact houden met elkaar, met onze leden. Om toch leven in de brouwerij te brengen en binding te houden, hebben we onlangs “de grote online RZ familie quiz” georganiseerd. Leden konden via Teams met het hele gezin deelnemen aan een quiz met vragen over zwemmen, waterpolo maar ook algemene kennis, rekensommetjes en grappige weetjes. Vanzelfsprekend waren er prijzen te winnen.

Ook hebben we gekeken naar de mogelijkheden die er wel zijn. En dat is buitensporten met onze kinderen en jeugd van 6 t/m 17 jaar. Daarvoor hebben we de samenwerking gezocht met atletiekvereniging Swift. Niet alleen hebben ze ons toegang gegeven tot hun prachtige sportterrein; we hebben gesproken over wat wij op sportgebied voor elkaar kunnen betekenen. Kunnen we trainingstechnieken van elkaar leren of zijn er raakvlakken die het interessant maken om in de vorm van een clinic samen te werken? Bijvoorbeeld in de zwemwereld duik je met een track start van het startblok. Dat is afgekeken van de atletiek; de track start bij ren afstanden. Afgelopen zaterdag hebben we onze eerste training gehad en het was een groot succes. Niet alleen heerlijk om onze jeugd weer te mogen begroeten. Het sociale aspect is nog belangrijker; wat waren ze blij elkaar weer te zien! En de trainers waren tevreden want iedereen deed erg zijn best. We blijven doorgaan met buiten sporten zolang we niet in het chloorwater mogen!

Het samenwerken, samen praten en net dat stapje extra maken om er toch iets moois van te maken, dat is zo waardevol. RZ stond als vereniging sowieso open voor samenwerken, maar de positiviteit en voldoening die we er uit gehaald hebben, sterkt ons in de overtuiging dat we allemaal Remunjse verenigingen zijn en we kunnen van elkaar leren. Je kunt naar je eigen verenigingsnavel staren of met een open vizier de ontwikkelingen op sportgebied in de toekomst tegemoet treden”.

Wil jouw vereniging ook een plekje in deze rubriek krijgen, mail dan naar ingeschuren@roermond.nl