20 augustus 2020

Trainen: Hoe pak je dat aan?

Vorige week gaven we je tips voor een goede hardloop- en wandeluitrusting. Als je deze essentials op orde hebt, kan de aandacht naar het trainen. Want hoe begin je nu met wandelen of hardlopen? Wij geven je enkele tips die je helpen om te starten.

Wanneer ga je hardlopen/wandelen
Bedenk op welke dagen in de week en op welk moment van de dag je gaat hardlopen of wandelen. Zet het op de kalender, in je telefoon of waar je je afspraken ook inplant. Vervolgens is het natuurlijk de kunst om je ook aan je planning te houden. Zie je wandel of hardloopmomentje als tijd voor jezelf!

Waar ga je hardlopen/wandelen
Zoek uit waar je gaat hardlopen of wandelen. Je kunt natuurlijk vanuit je voordeur vertrekken voor een rondje door de wijk. Misschien zoek jij liever de rust en ruimte op tijdens je wandel- of hardlooprondje, kies dan voor de natuur.

Het is goed om regelmatig te veranderen van route en ondergrond. Dit maakt jouw activiteit niet alleen minder snel saai, maar is ook harstikke goed voor jouw motoriek. Variëren kan al door jouw rondje in omgekeerde volgorde te doen. Daarnaast is het goed om af te wisselen tussen verharde en onverharde wegen of paden.

Maak gebruik van een trainingsschema
Een trainingsschema geeft structuur en is een handige richtlijn als je wilt starten met hardlopen of wandelen. Er zijn op internet veel trainingsschema’s te vinden. Belangrijk bij het kiezen van een schema is om rekening te houden met je beginniveau.
Op Runnersworld.com en hardlopen.nl vind je verschillende hardloop-schema’s voor beginners tot gevorderden.
Op allesoversport.nl vind je een trainingsschema om te beginnen met wandelen.
Ontdek zelf of er een geschikt schema voor jou tussen zit.

Doe een warming-up en cooling-down
Een warming-up voorafgaand aan je hardlooprondje is belangrijk. Een warming-up warmt onder andere je spieren op en brengt je lichaam in paraatheid voor de te leveren inspanning. De inhoud van je warming-up is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de weersomstandigheden. Ben jij benieuwd naar meer tips voor een warming-up? Lees dan op medipoint.nl of runnersworld.com enkele tips voor een goede warming-up.

Een cooling-down brengt je lichaam na afloop van de inspanning weer tot rust. Loop of wandel de laatste kilometer bijvoorbeeld. Thuis aangekomen kun je nog even rekken of rollen met een foamroller. Meer tips voor een cooling-down lees je op runnersworld.com en hardlopen.nl

Belang van rustdagen
Goed en voldoende rusten is minstens zo belangrijk als een goede training. Respecteer je rustdagen. Hardlopen, maar ook ineens grotere afstanden wandelen, is namelijk belastend voor je benen. Een rustdag betekent natuurlijk niet dat je de hele dag niets moet doen. Iedere dag een beetje bewegen is het beste, ook op een rustdag. Wandel bijvoorbeeld naar de supermarkt of spring op de fiets voor een blokje om.

Elke kilometer telt

En vergeet niet: Of je nu 3 keer per week hardloopt, dagelijks een rondje wandelt of alleen in het weekend er op uit gaat…
Elke kilometer telt!