20 januari 2021

Survivaltips voor thuisonderwijs

Ook in Roermond zitten we inmiddels al een aantal weken thuis. De balans bewaren tussen werk en privé kan daardoor soms flink lastig zijn. Met deze tips helpt JOGG Roermond jou én je kind(eren) het thuisonderwijs te overleven!

1. Maak een dagindeling

Als je alles thuis doet, is de kans groot dat zaken in elkaar over gaan lopen. Maak daarom samen een duidelijke dagindeling. Zorg ervoor dat je ook genoeg ruimte over laat voor pauze, ontspanning en beweging.

2. Zorg voor voldoende beweging

Het advies is: blijf thuis. Toch is het belangrijk om elke dag een tijd lekker naar buiten te gaan. Maak er een actief uitje van: ga een stuk wandelen, hardlopen of samen spelen in de speeltuin. Ook als het slecht weer is. Je zult versteld staan hoeveel energie je ervan krijgt!

3. Let op je schermtijd en zitgedrag

Zitten is het nieuwe roken! Tijdens het thuiswerken is de verleiding groot om veel achter de computer te zitten. Zorg er daarom voor dat je af en toe je computer uitzet en de benen strekt. Maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld staand telefonisch te vergaderen. Zo voorkom je vierkante ogen en een stijve rug.

4. Maak een lekkere lunch

Het voordeel aan thuisonderwijs en thuiswerken is dat je geen saaie boterhammen uit je broodtrommel hoeft te eten. In plaats daarvan kun je met elkaar een lekkere lunch bereiden. Hier staan een aantal heerlijke kids proof recepten waar je samen met je kind(eren) van kunt genieten!

5. Neem een break

Soms lijkt het wel alsof alles tegelijkertijd op je af komt. Neem daarom regelmatig een break – ook als je denkt dat het nu écht niet kan. Leg je telefoon uit en neem even de tijd voor jezelf. Want je kunt pas goed voor anderen zorgen als je goed zorgt voor jezelf!

6. Vraag om hulp

Soms kan het je allemaal even te veel worden. Zorg er dan voor dat je er niet te lang mee blijft rondlopen; dat is slecht voor jou én de rest van je gezin. Vraag op tijd om hulp als je dat nodig hebt. De buren, de leerkracht… Er is altijd wel iemand die je kan helpen.