19 november 2020

Beter slapen en hardlopen

Je herkent het vast wel… Na een nacht weinig of slecht geslapen te hebben, ben je overdag moe, heb je vaak een slecht humeur en is concentreren moeilijker. Je sleept je de dag door, en neigt ernaar om die hardloopronde vandaag even over te slaan. Het is echter bewezen dat beweging een goede uitwerking heeft op je slaappatroon. Kies op zo’n dag dus voor een rustige wandeling. Zo maak je toch jouw kilometers.

Test jouw slaapkennis

Weet jij wat je wel en niet moet doen om goed te kunnen slapen?
Doe de slaaptest van Samen Gezond en krijg direct handige tips

Slaaptips

Een korte tijd slecht slapen is geen ramp. Het wordt een ander verhaal als je vaak moeilijk inslaapt, regelmatig ’s nachts wakker wordt of steevast te vroeg wakker wordt. Kortom als je chronisch slecht slaapt is het een goed idee om jouw slaapritueel eens goed te bestuderen. Er zijn veel dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren.
Samen Gezond geeft je 13 slaaptips. Deze variëren van het creëren van ideaal slaapklimaat in je slaapkamer, tot ontwikkelen van een vast slaapritme en inbouwen van voldoende rust en ontspanmomenten gedurende de dag


Overdag ontspannen = ’s avonds beter slapen

Na een dag waarin je steeds bezig bent geweest kun je ’s avonds nog onrustig zijn. Probeer te voorkomen dat de spanning zich gedurende de dag opbouwt en bouw wat rustmomenten in je dag in. Zie het als wat tijd voor jezelf. Samen Gezond geeft je tips voor invulling van deze me-time.
Zo wordt het onder andere aangeraden om een uur voor je naar bed gaat iets te doen dat je ontspant. Zo ga jij heerlijk relaxt je bed in en zul je makkelijker inslapen.

Hardlopen en slapen

Goed slapen biedt ook voor hardlopers een hoop voordelen. Zo draagt een goede nachtrust bij aan het herstel van je trainingen. Alle artikels over hardlopen en slaap vind je op Runnersworld.com.    

Slaap lekker!