5 juni 2020

healthyLIFE: Op weg naar een gezonde leefstijl (deel 2)

De komende tijd laten we enkele deelnemers van healthyLIFE aan het woord. Ze vertellen over hun ervaringen met het programma tot nu toe: de reden(en) om mee te doen, de stappen die ze gezet hebben en de veranderingen die ze bereikt hebben. Vandaag aan het woord: Marjo (58). Marjo houdt van tuinieren en schilderen.

Wat was voor jou de reden om je aan te melden voor healthyLIFE?
Een aantal jaar geleden werd bij mij diabetes type 2 en een te hoge bloeddruk geconstateerd. Ik kreeg toen verschillende tabletten voorgeschreven. De praktijkondersteuner gaf toen aan dat het noodzakelijk was om af te vallen. Dat is toen best goed gelukt, maar toen kwam ik in de overgang en lukte het niet meer om mijn gewicht onder controle te houden. Tijdens een van mijn periodieke controles vertelde mijn praktijkondersteuner over healthyLIFE. Dat leek me wel wat. Vooral omdat je het samen met iemand kan doen en de leefstijlcoach je begeleidt.

Met welke thema’s zijn jullie bij de leefstijl coaching aan de slag gegaan?
Voeding is een belangrijk thema, bijvoorbeeld hoe gezond jouw voedingspatroon tijdens het weekend is. Tijdens de week houd je gemakkelijk vast aan een schema, maar in het weekend is dat soms iets lastiger. Door je eetmomenten te plannen, wijk je er niet zo gemakkelijk vanaf.
We hebben ook besproken hoe je extra kunt bewegen, zonder dat dit veel moeite kost gedurende je (werk)dag. Ik fietste twee dagen in de week naar mijn werk en de andere dagen bracht mijn man me, eigenlijk uit gewoonte. In het begin ben ik een dagje extra met de fiets naar het werk gegaan, maar al snel werd dat elke dag want ik vind het fijn om te fietsen.

Hoe ondersteunt de leefstijlcoach jou om je doelen te behalen?
De leefstijlcoach ‘vraagt’ niets van je waar je zelf niet automatisch achter staat, dat is de kracht van deze coaching. Hij stelt geen eisen, maar bedenkt samen met jou het doel. Hij stelt je simpelweg de vraag: “Wat staat je in de weg om het niet te doen”? Niet in problemen denken, maar in oplossingen. Dat bevalt mij heel erg goed.

Ik ben heel trots dat ik mijn medicijnen heb kunnen afbouwen.

Hoe heb je de beweeg coaching gedurende 14 weken ervaren?
Ik vond dat heel leuk. Ik ben niet iemand die je snel in de sportschool vindt. Tijdens de beweegcoaching probeerden we van alles uit, waaronder spierversterkende oefeningen en spelvormen. Ineens ren je dan door de sportzaal om de bal te pakken. Van te voren had ik niet gedacht dat ik dat nog zou doen. Een aantal oefeningen doe ik nu nog steeds thuis en ik vind het nog fijn ook. Ik had nooit gedacht dat het zo simpel zou zijn. Ik heb een yogamatje gekocht om oefeningen op te doen en samen met mijn dochter doe ik aan touwtje springen.

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?
Ik ben blij dat ik door kleine veranderingen, waaronder bewuster zijn in wat ik eet en meer bewegen, weer controle heb over mijn gewicht en gezonde leefstijl. Ook omdat het zo vanzelf lijkt te gaan en geen moeite kost. Daarnaast ben ik heel trots dat ik naast de medicijnen voor de diabetes ook de medicijnen voor de hoge bloeddruk heb kunnen afbouwen. In de toekomst mag ik deze zelfs helemaal weg laten. Mij was verteld dat ik deze levenslang moest slikken. Het enige dat ik dan nog slik is een vitaminepilletje, heerlijk!

Waarom zou je iemand aanraden om aan healthyLIFE mee te doen?
Wanneer je problemen hebt met je gewicht en je gezondheid en je wilt deze aanpakken, dan is dit programma iets voor jou. Niet voor de korte termijn, maar stapsgewijze veranderingen voor de rest van je leven. Als je dat voor ogen hebt, dan lukt het zeker. De verandering gaat dusdanig langzaam dat het echt jouw nieuwe manier van leven wordt.

Nieuwsgierig geworden? Lees meer over de mogelijkheden van healthyLIFE >>.