JOGG Groeikaartje

Aan alle kinderen van 4 tot en met 12 jaar heeft Jongeren Op Gezond Gewicht Roermond groeikaartjes verstuurd: kaartjes waarmee je je eigen sla of worteltjes kunt zaaien!

Heb je jouw groeikaartje al in je brievenbus gevonden? Dan kun je nu aan de slag met het kweken van je eigen sla of wortels. Hieronder lees je hoe je jouw plantjes goed kunt verzorgen:

Gebruiksaanwijzing

 1. Sla of wortel?
  Kijk eerst goed welke zaadjes in jouw groeikaartje zitten: slazaadjes of wortelzaadjes? Als je bang bent te vergeten wat erin zit, schrijf het dan ergens op. Hierna verdwijnt het kaartje namelijk onder de grond!
 2. Onder de grond
  Neem een potje en doe er potgrond in. Leg het kaartje 1 cm onder de grond in het potje. Zorg ervoor dat de doorsnee van het potje even groot is als het groeipapiertje. Je kunt het beste een potje nemen met gaatjes aan de onderkant. Als je het plantje te veel water hebt gegeven, kan het daaruit weglopen.
 3. Licht en warmte
  Zet je potje op een lichte plek bij kamertemperatuur, bijvoorbeeld op de vensterbank. Zorg dat het potje niet op de tocht staat.
 4. Water
  Geef de zaadjes elke dag een beetje water. Let op dat je het plantje niet te veel water geeft; een licht vochtige grond is perfect.
 5. Geduld
  Het lijkt soms wel heel lang te duren voor de zaadjes uitkomen. Gooi het plantje daarom niet meteen weg als je denkt dat er niks uit komt, maar blijf het goed verzorgen.
 6. Verpotten
  Na een paar weken kun je je plantjes verpotten. Zo krijgen ze de ruimte om verder te groeien. Bij slaplantjes doe je dat na 3 weken, bij wortelplantjes na 4 weken. Zet elk plantje in een grote pot van ongeveer 20 cm. Doe dat wel heel voorzichtig! Als je de wortels te veel beschadigt, kunnen de plantjes doodgaan.
 7. Oogsten
  Als je je plantjes goed hebt verzorgd, kun je een paar weken later je eigen sla of wortels oogsten. Dat duurt ongeveer 12 weken. Wortels oogst je als ze 2-4 cm breed zijn. Sla oogst je als de blaadjes ±10 cm hoog zijn. Eet smakelijk!

Tips

Groeien je plantjes niet zoals het hoort? Hier zijn een paar tips waarmee je je plantje weer kunt helpen groeien:

 • Te veel water
  Heb je je plantjes per ongeluk te veel water gegeven? Wacht dan met water geven tot de aarde weer is opgedroogd. Als er echt te veel water in het potje zit, kun je proberen het water voorzichtig weg te gooien.
 • Te donker
  Als je plantjes te donker staan, groeien ze niet of worden ze niet sterk genoeg. Zet je plantjes dus op een lichte plek, bijvoorbeeld op de vensterbank.
 • Te veel zon
  Van te veel zonlicht kunnen je plantjes slap gaan hangen. Zet je plantjes niet in de felle zon, maar het liefst in indirect zonlicht.
 • Schimmel
  Schimmels groeien op vochtige plekken. Het lijkt misschien vies, maar het is niet gevaarlijk. Je hoeft het dus niet weg te halen.