Bewegen voor de Allerkleinsten

Beweegtips en ideeën met wasknijpers

Fijn, die Motoriek…

Wit, blauw, groen of geel? Wasknijpers zijn er in alle kleuren. Knijpers zijn vrolijk en nieuw materiaal waardoor het kinderen uitdaagt om er mee te ontdekken en te spelen voor kleine kinderen is het ook ‘herkenning’. Want papa en mama gebruiken de wasknijpers ook.
Door creatief te zijn en naar de kinderen te kijken zal je zien dat er heel veel verschillende (beweeg)spelen zijn te verzinnen met de knijpers. En door met de knijpers te oefenen versterken ze de hand- en vingerspieren, en daarmee ook de fijne motoriek.


Ontdekken

Laat peuters en/of kleuters eerst ontdekken wat je allemaal kunt doen met de gekleurde wasknijpers. Leeg de bak op de vloer van de gymzaal. Kijk wat de peuters met de wasknijpers doen: knijpers pakken en ergens opknijpen, iets gaan bouwen, erin gaan liggen. Je kunt zo ook zelf ideeën aanreiken. Lees snel verder voor voorbeelden.


 

Versieren

Laat de kinderen een knijper pakken en op hun eigen kleding vast maken. Doe dit eerst bij jezelf voor. Laat de kinderen doorgaan totdat ze mooi versierd zijn. Nu mogen ze de knijpers weer in de bak doen door eerst alle blauwe knijpers van zich af te halen, daarna de rode enzovoort. Variatie: je kunt ook elkaar versieren en laat ze jou of bij elkaar de knijpers eraf halen en in de bak gooien. Ben je gelijk aan het mikken


Mikken

Laat de kinderen vanaf een bepaalde afstand de knijpers in hoepels of bakken gooien.


 

Sorteren

Leg alle knijpers in één hoek of het midden. Er omheen zet je pionnen (met een open bovenkant) in de kleuren van de knijpers laat de kinderen nu zo snel mogelijk alle knijpers zo snel mogelijk in de juiste pion doen. Als het spel klaar is kun je door de pylon op te tillen controleren of de juiste kleur in de juiste pylon is gedaan. Heb je geen gekleurde pionnen kun je ook gekleurde bakken gebruiken of zelf pionnen maken van (gekleurd papier). Heb je geen pionnen of bakken in de kleur vaan de knijpers, kun je ook de kleur aan geven door er al 1 knijper op te knijpen.


 

Even rust

Even een rustige oefening tussendoor.

Bouwen

Laat de peuter bouwen of vormen leggen met de knijpers. Of een ouder peuter of kleuter kan zelfs letters maken met de knijpers.

De zon en dieren van knijpers

De peuter mag de knijpers een een rond blaadje of (papieren)bordje knijpen.

“kijk het lijkt wel de zon, wacht het is de zon.”

“Of deze lijkt wel op een leeuw, al je er een leeuwenkop intekent.”

 


 

Bijtjes

Je hebt allebei een gekleurde wasknijper in je hand. De wasknijper is het bijtje. Op muziek vliegen de bijen door de lucht. Loop heen en weer en laat de bij alle kanten op vliegen. Omhoog en naar beneden, van links naar rechts. Als de muziek stop laat je de bij landen op iets (de bloem) van dezelfde kleur. Pak een nieuwe bij en herhaal jullie spel.

Dansen

Knip stroken van (crepe)papier of een stuk stof en laat de kinderen het vastmaken aan een knijper. Zo hebben ze een danslint. Laat ze ermee rennen of dansen.


Wasophangen

Hang een lijn op buiten of in de woonkamer. Hang deze zo laag dat de peuters er makkelijk bij kunnen. Zorg voor een mand met poppenkleertjes of stukjes stof. Laat alle kleertjes ophangen. zelf heb ik de bestaande wasdraad gebruikt en er een keuken trapje bij gepakt, hierdoor was mijn peuter ook gelijk aan het klimmen.

 

 


Knijper pakkertje

Knijp een aantal wasknijpers op je kleding. Laat je kind dit zelf doen, dit is direct een oefening voor de fijne motoriek. Alle knijpers op de kleding? Dan probeer deze maar eens bij elkaar af te pakken. Heb je een knijper gepakt, breng deze dan naar de bak en je mag er weer een proberen te pakken bij de ander. Wie heeft als eerste alle wasknijpers van de ander afgepakt?
Variatie:
• leg de wasknijper die je hebt afgepakt in de beker/kom met dezelfde kleur.
• Heb je een wasknijper afgepakt, knijp deze aan je eigen kleding


Bewegen voor de Allerkleinste

Beweegtips en ideeën

 

Rollen

Kinderen kunnen al heel veel, vaak meer dan je denkt.
Zo kunnen kinderen zodra ze kunnen lopen (motorisch gezien) al een koprol maken! Door een opdracht te geven als “kijk maar door je benen naar……”, gaan kinderen al bijna vanzelf rollen. Kinderen hebben een enorm rijke fantasiewereld waar je gebruik van kunt maken bij het aanleren van motorische vaardigheden. Het maakt het voor kinderen heel eenvoudig om speels te leren, door gebruik te maken van hun fantasiewereld en/of een analogie (vergelijking, bijv het nadoen van een dier).
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoe je nu aan de slag gaat om een (jong) kind te leren rollen. Er volgen een aantal oefening in volgorde van makkelijk naar moeilijk hoe je een kind kunt laten (kop)rollen.

Tip: ga een kind nooit dwingen tot een koprol of in een koprol duwen. Het kan dan angst ontwikkelen voor over de kop gaan (koprol) en dan gaat hij het voorlopig zeker niet doen.

Nootjes verzamelen

Bij deze oefening zijn jullie eekhoorntjes die nootjes gaan verzamelen voor een winterslaap. Je ligt opgerold op je rug, rol nu opzij om een nootje (de bal) te pakken. Het nootje houd je stevig vast met je armen en benen. Rol nu door naar je andere zij en leg daar het nootje neer eventueel in een bakje of mandje. Dan rol je weer terug om het volgende nootje te pakken.

Rollebollen

Je peuter/ kleuter ligt op een grotere (hand)doek op de grond. Pak het laken omhoog aan de zijkant en laat het kind van je afrollen. Nu doe je hetzelfde aan de andere zijkant van de handdoek. Het kind kan nu over zijn lengte-as heen en weer rollen van links naar rechts.

 

Pannenkoekenrollen

Laat ook nu je peuter/kleuter weer op de (hand)doek liggen. Je rolt je peuter nu om zijn lengte-as in de doek. Net alsof je een pannenkoek oprolt. Al vervolg Rol je nu je peuter heen (in) en terug (uit) de doek om zijn lengte-as

Boomstamrollen (van de heuvel)

Maak een kleine helling van een matras of een heleboel stevige kussens. Het kind mag nu zijwaarts van de heuvel afrollen. Je mag eerst best een duwtje geven, maar kijk of je kind het daarna zelf kan. Daag je kind uit om ook eens andersom van de berg af te rollen, door met de voeten de andere kant op te wijzen.
Als dit goed gaat kun je de heuvel weg halen en het boomstamrollen op een horizontaalvlak laten uitvoeren.

 

Koprollen

We hebben nu een aantal oefeningen met rollen om de lengte-as gedaan. We gaan nu proberen om over de kop te gaan. Deze oefeningen kun je uitvoeren op een matras of kussens of zelfs dikke dekens.
Laat je kind een dier uitkiezen met een staart. Bijvoorbeeld een poes. Je geeft nu de opdracht:
“Probeer maar eens om tussen je benen door naar jouw poezenstaart te kijken”. Door ze deze opdracht te geven, maken ze zich al klein en bol en maken ze al bijna vanzelf een koprol. Als ouder kun je je hand achter in het nekje leggen als zekerheid, de rest doet het kind vanzelf.
Na een paar keer oefenen, zal je peuter misschien wel aangeven dat hij het zelf kan.

Bewegen voor de Allerkleinsten

Papier hier!

Spelen met papier

Kinderen hebben maar weinig nodig om te spelen en leren. Wanneer het kind een cadeau krijgt, vindt hij het inpakpapier vaker interessanter als het cadeau zelf. En het mooie is, hier kunnen ze ook nog van en mee leren ook!

Hieronder zie je verschillende activiteiten met papier die je kinderen kunt aanbieden. En ik geef je een korte uitleg waarom deze activiteiten belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind.

 


Oefeningen voor de fijne motoriek

Scheuren

Scheur grote stukken van folders, kranten of (gekleurd) papier. Scheuren is een belangrijke vaardigheid, hiermee oefent het kind de pincetgreep. Pak dun papier met beide handen tussen duim en wijsvinger vast en laat de handen tegengesteld van elkaar bewegen.

Proppen

Maak nu proppen van de kranten, folders en/of papier. Hoe stevig kun je de krant samen duwen tot een prop? Kun je met een stevige prop verder of hoger gooien dan met een losse prop?

Doktor Bibber

Vul een bakje of kom met de proppen en schuif verschillende elastieken om de bak/kom. Daarnaast make je nog een doosje of bakje met gaten van verschillende grootte.

Laat het kind nu de proppen uit de bak met elastieken pakken en deze in de andere bak door de gaten duwen.

Moeilijker maken: laat ze dit niet met de hand doen maar met een keukentang. Of nog moeilijker met een pincet.

Blaas Propbal (mondmotoriek)

Voor dit spel maak je kleinere propjes. Deze propjes blaas je over de tafel. Dit kan ook met een rietje. Deze kun je ook zelf maken:

  • Rol een vel papier vanuit de hoek als een rol.
  • Knip de uiteinden af en doe er wat plakband omheen om te voorkomen dat speeksel het rietje nat maakt.

Met een rietje kun je het propje ook een heel parcours af laten leggen. Zie hiervoor ook de knikkerbaan uit het filmpje “Bewegen voor de allerkleinste: activiteiten met Duplo” op ons Youtube-kanaal. Deze baan kun je ook uitstekend gebruiken als het parcours voor het propje papier.


Oefeningen voor de grove motoriek

Propbal

Span een touwtje in de kamer (of buiten), zet een prullenbak, mand of doos aan de ene kant van het touwtje. Zelf ga je aan de andere kant staan. Vanuit daar gooi de prop over de lijn probeert deze in de prullenbak te mikken. Probeer maar eens uit welke prop het beste werkt.

Stoeien is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Je leert hoe je lekker wild kunt spelen zonder de ander pijn te doen, risico’s inschatten dus.

De volgende twee activiteiten zie je hoe je met papier als materiaal fijn kunt stoeien samen.

Papierballen gevecht

Gebruik de proppen uit de eerder spellen en hou een heus papierballengevecht!

Krantentik

Je rolt voor iedere speler een krant op tot een tikkoker. Probeer elkaar nu maar eens te tikken op de rug of elkaars schouders, knieën, armen of zelfs elkaars billen! Dit spel hebben we vorige week ook gespeeld bij het thema Pak me dan!

 Vegen

  Probeer maar eens of je alle proppen papier die nu overal liggen met de bezem in het vierkant kan vegen.

Confetti feest

Knip of scheur nu kleinere snippers van het papier. Zo maak je confetti die je heerlijk rond kunt strooien en gooien, maak er maar een feestje. Zo oefenen we gelijk de fijne motoriek.

Als alle snippers rond gegooid en gestrooid zijn, kan er worden geoefend met het vegen. Probeer maar eens of je nu ook alle snippers in het vierkant kan vegen.

 


 Het belang van de motoriek

Met motoriek bedoelen we de beweeglijkheid van het lichaam. Zoals je ook bij de activiteiten zet wordt er onderscheid gemaakt tussen de grove en fijne motoriek.

Grove motoriek zijn de vaardigheden die de grote spieren aanspreken bij het lopen, spelen, springen, kruipen, of te wel: bewegen. Bij de fijne motoriek worden de kleine spieren aangesproken. De handelingen zijn fijner en kleiner en zullen daarom om meer oefening vragen. Het oefenen van de fijne motoriek is belangrijk voor bijvoorbeeld het knippen, veters strikken en het schrijven. Het oefenen van de mondmotoriek is van belang voor de spraak, het ademen en eten en drinken. Je oefent de mondmotoriek o.a. door te blazen, te klakken met de tong, te likken en het vormen van de tong.

Bewegen voor de Allerkleinsten

Pak me als je kan!

Wanneer je met je kind samen speelt geeft dit het kind een fijn en prettig gevoel. En iets wat als prettig wordt ervaren, wordt graag herhaald. Door het samen spelen in bijvoorbeeld tikkertje of pakkertje worden de hersenen sterk en veerkrachtig opgebouwd. Door dit soort spelen leert het kind namelijk om te gaan met tegenslagen (winst en verlies) en leert het zich ook aan te passen aan de cultuur waarin het leeft.

Tijdens het spel stimuleer je daarnaast ook lichaamshouding en beweging van het kind. Maar met spelen gebeurt nog veel meer: spelen doet ons lachen, helpt ons nieuwe vaardigheden te leren, stimuleert ons medelevend vermogen,  en bevordert ons gevoel van verbondenheid met anderen. Al deze factoren dragen bij tot onze fysieke en geestelijke gezondheid.

Bron: Schellekens, T. (2018, 12 juni). Spel: het beste ontwikkelingsvoertuig.

Spelideeën met peuters en kleuters vind je hieronder:


 

Staarten pakkertje

Maak bij je zelf en je kind een staart aan de achterkant van je shirt of  broek. Een theedoek kan bijvoorbeeld al een goede staart zijn. Wel dier met staart ben jij? Hoe beweegt dit dier? Probeer maar eens of jullie elkaars staart kunnen pakken. Eerst op de knieën (kruipen) en probeer dit daarna ook maar eens staand .

 

 


 

Krantentik pakkertje

Rol voor iedere speler een krant op en zet ze vast met een plakbandje of draai er een elastiekje om. Iedere speler heeft nu zijn eigen tikkoker. Probeer elkaar eens te tikken. Kun je elkaar ook op de rug tikken, of elkaars schouders, knieën, armen of zelfs elkaars billen!

 

 


Knijper pakkertje

Knijp een aantal wasknijpers op je kleding. Laat je kind dit zelf doen, dit is direct een oefening voor de fijne motoriek. Alle knijpers op de kleding? Dan probeer deze maar eens bij elkaar af te pakken. Heb je een knijper gepakt, breng deze dan naar de bak en je mag er weer een proberen te pakken bij de ander. Wie heeft als eerste alle wasknijpers van de ander afgepakt?

 

Ga voor variatie:

  • Leg de wasknijper die je hebt afgepakt in de beker/kom met dezelfde kleur.
  • Heb je een wasknijper afgepakt, knijp deze aan je eigen kleding

Bewegen voor de Allerkleinsten

Balanceren met de kleintjes

Leren balanceren is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Evenwicht is namelijk de basis van alle bewegingen en hangt nauw samen met lichaamsbesef (hoe moet ik mijn lichaam bewegen om goed rechtop en in balans te zijn) en met ruimtelijke oriëntatie (hoe verhoud ik mij t.o.v. de ruimte om mij heen). En daarnaast train je met balanceeroefeningen de grove motoriek. Het gevoel voor evenwicht wordt steeds verfijnder als het kind ouder wordt, tenminste als je als kind de gelegenheid krijgt om veel te spelen en fysiek actief bezig te zijn. Daarom hieronder een aantal leuke balanceerspellen en –oefeningen:

Tip: laat de kinderen zoveel mogelijk de oefeningen op blote voeten doen.

Klein duimpje:

Laat je kind fijn op jouw (oude) schoenen rondlopen. Biedt zoveel mogelijk verschillende schoenen aan, bijvoorbeeld: schoenen met een hakje, regenlaarzen, klompen, werkschoenen/legerkisten ect. Deze schoenen bieden nog meer uitdaging om goed en stevig te leren lopen.

Moeilijker maken: laat ze dan met jou schoenen op het gras of ongelijke ondergrond lopen.


 

Evenwichtsbalk

Leg een paar planken of balken op de grond en je hebt eigen brede evenwichtsbalk. Als je vaak geoefend hebt, kun je de balk steeds smaller maken.

Moelijker maken: laat ze over iets heen stappen terwijl ze over de balk lopen. Voor de beleving is dit leuk om ze over hun eigen knuffels te laten stappen.

 


Spinnenweb

Maak een spinnenweb in de woonkamer of buiten met elastiek, touw of bolletje wol. Jullie gaan stappen over de draden zonder dat het web kapot gaat. Leg knuffels op de grond en laat het kind deze bevrijden uit het web. Je kunt ze vervolgens de knuffels in een mand of kartonnen doos laten mikken.

 


Vliegles

Leg je kind op de buik boven op een grote strandbal of skippybal.  Laat je kind als een vliegtuig zijn armen spreiden. Houd de voeten vast of heupen vast en beweeg je kind rustig heen en weer.

Variatie: laat je kind op /tegen de bal zitten en één been optillen. Of laat je kind eigen oefeningen bedenken. Je zult verbaasd staan wat ze bedenken en kunnen.

 

Tip: Laat je kind, als het zich verplaatst eens op de tenen en op de hakken lopen.

Bewegen voor de Allerkleinsten

Het Handen- en Voetenpad

Bewegen heeft grote invloed op de totale ontwikkeling van een kind. Denk daarbij aan de lichamelijke-, sociale-, emotionele- en cognitieve ontwikkeling. Kinderen hebben plezier in spelen en doen dit graag de hele dag. Door te spelen krijgen en blijven ze in beweging. Vandaag gaan we spelen met een handen en voetenpad voor je peuter en/of kleuter. Om een pad te kunnen maken heb je hand- en voetplaten nodig. Deze platen zijn natuurlijk het allerleukst om samen met je peuter en/of kleuter zelf te maken. Dit is namelijk ook goed voor de creativiteit en de motorische ontwikkeling van je kind. En kinderen vinden het heerlijk om met verf te spelen.

Maar voor wie wil zijn deze ook hand- en voetplaten kant-en-klaar onderaan de pagina te downloaden. Vier voetplaten en vier handplaten in allerlei standen. Print deze meerdere keren uit. Verder vind je onderaan deze pagina  een aantal opdrachtkaarten die je kunt gebruiken als voorbeeld om een handen-en voetenpad te maken. Ze staan niet op volgorde wat betreft de moeilijkheidsgraad. Je kunt natuurlijk ook zelf een pad aanleggen. Probeer dit wel eerst vooraf zelf uit.

Tip: Je kunt de hand- en voetplaten lamineren voor langer speelplezier. Zet je parcours uit en plak de A4 tjes op de vloer met plakband of tape zodat deze niet weg kunnen schuiven.


Kijk de video voor leuke beelden van het handen- en voetenpad:


Download kant-en-klare voorbeelden:

Bewegen voor de Allerkleinsten

Beweegtips voor peuters en kleuters

Leren doen jonge kinderen vooral met hun lijf. Ze ontdekken, onderzoeken en ervaren de wereld om zich heen door te voelen, vast te pakken, vast te houden en zich te verplaatsen. Door te bewegen leren ze dus veel nieuwe dingen. En ze kunnen tegelijkertijd hun energie kwijt. Dat bewegen gezond is, horen en lezen we regelmatig. Maar wist je dat het daarnaast ook de hersengroei en cognitieve vaardigheden stimuleert bij jonge kinderen? Daarom plaatsen we iedere week beweegtips, ideeën, oefeningen en informatie op deze pagina. Zo kunnen jullie thuis samen spelen en bewegen met jullie peuter of kleuter. Heel veel plezier samen!

Bekijk alle video’s voor de kleintjes in onze YouTube playlist “Bewegen voor de allerkleinsten” >>.


De eerste hapjes

Tips voor peuters en kleuters

Nu je meer thuis bent, kun je ook wat extra aandacht besteden aan je kindje. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het proeven van groente. Baby’s moeten namelijk erg wennen aan alle nieuwe smaken. Ze moeten deze smaken wel 8 tot 10 keer proeven voor ze eraan gewend zijn. Door je baby elke dag een beetje te laten wennen, zullen ze de smaken later beter herkennen én eten. In deze miniserie van het Voedingscentrum zie je hoe je dat doet: