Mijlpalen in de motorische ontwikkeling 0-6 jaar

Overzicht en tips

De motorische ontwikkeling van kinderen kent veel variatie, maar toch verloopt de ontwikkeling voorspelbaar genoeg om bij benadering te voorspellen op welke leeftijd gemiddeld genomen kinderen de belangrijkste motorische mijlpalen zullen bereiken. Als kinderen afwijken van deze gemiddelden hoeft dit niet direct een reden tot zorg te zijn.  Wel kan dit een aanleiding zijn om de ontwikkeling van deze kinderen extra in de gaten te houden.

We geven je een aantal algemene tips voor het stimuleren van de motorische ontwikkeling voor alle kinderen van 0-6 jaar:
 • Stimuleer kinderen op alle leeftijden om te bewegen en te werken aan hun motorische ontwikkeling.
 • Laat een kind zijn eigen weg in motorische ontwikkeling volgen. Is een kind ergens nog niet aan toe? Forceer dan niets, maar stimuleer hem en daag hem uit!
 • Bewegingen regelmatig blijven oefenen en herhalen is belangrijk, zodat kinderen de activiteiten onder de knie krijgen en ze herkennen.
 • Gevarieerd bewegen voor kinderen is belangrijk. Stimuleer de verschillende basisvaardigheden van bewegen (zie plaatje). En zorg voor variatie door wisselende omstandigheden, materialen of ondergronden.
 • Stimuleer bewegen ook in de vrije ruimte. In een vrije omgeving krijgen kinderen namelijk de kans om zelf te ontdekken.
 • Kies ook voor natuurlijke beweegimpulsen, zoals klauteren over boomstammen.
 • Beperk de tijd dat kinderen stil zitten in bijvoorbeeld een wipstoel, buggy of autostoel.
 • Wees je als volwassenen bewust van je rolmodel voor kinderen. Beweeg daarom samen met het kind. Tips en ideeën om (samen met) te bewegen voor de allerkleinste, zijn te vinden op deze pagina en ons YouTube kanaal 
Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft de motorische mijlpalen in handig overzicht geplaatst. Hierin vind je ook hoe kinderen gestimuleerd (kunnen) worden om bepaalde bewegingsvormen te leren.

Rapport Motorische ontwikkeling van 0-6 jarigen A4 (2)

Bewegen voor de Allerkleinsten

In Balans

Leren balanceren is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Evenwicht is namelijk de basis van alle bewegingen en hangt nauw samen met lichaamsbesef (hoe moet ik mijn lichaam bewegen om goed rechtop en in balans te zijn) en met ruimtelijke oriëntatie (hoe verhoud ik mij t.o.v. de ruimte om mij heen). En daarnaast train je met balanceeroefeningen de grove motoriek. Het gevoel voor evenwicht wordt steeds verfijnder als het kind ouder wordt, tenminste als je als kind de gelegenheid krijgt om veel te spelen en fysiek actief bezig te zijn. Daarom hieronder een aantal leuke balanceerspellen en –oefeningen:

Tip: laat de kinderen zoveel mogelijk de oefeningen op blote voeten doen.

Klein duimpje:

Laat je kind fijn op jouw (oude) schoenen rondlopen. Biedt zoveel mogelijk verschillende schoenen aan, bijvoorbeeld: schoenen met een hakje, regenlaarzen, klompen, werkschoenen/legerkisten ect. Deze schoenen bieden nog meer uitdaging om goed en stevig te leren lopen.

Moeilijker maken: laat ze dan met jou schoenen op het gras of ongelijke ondergrond lopen.


 

Evenwichtsbalk

Leg een paar planken of balken op de grond en je hebt eigen brede evenwichtsbalk. Als je vaak geoefend hebt, kun je de balk steeds smaller maken.

Moelijker maken: laat ze over iets heen stappen terwijl ze over de balk lopen. Voor de beleving is dit leuk om ze over hun eigen knuffels te laten stappen.

 


Spinnenweb

Maak een spinnenweb in de woonkamer of buiten met elastiek, touw of bolletje wol. Jullie gaan stappen over de draden zonder dat het web kapot gaat. Leg knuffels op de grond en laat het kind deze bevrijden uit het web. Je kunt ze vervolgens de knuffels in een mand of kartonnen doos laten mikken.

 


Vliegles

Leg je kind op de buik boven op een grote strandbal of skippybal.  Laat je kind als een vliegtuig zijn armen spreiden. Houd de voeten vast of heupen vast en beweeg je kind rustig heen en weer.

Variatie: laat je kind op /tegen de bal zitten en één been optillen. Of laat je kind eigen oefeningen bedenken. Je zult verbaasd staan wat ze bedenken en kunnen.

 

Tip: Laat je kind, als het zich verplaatst eens op de tenen en op de hakken lopen.

Bewegen voor de Allerkleinste

Klimmen en Klauteren

Klimmen is een belangrijke activiteit voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Klimmen versterkt het bovenlichaam en door te klimmen maak je kruisbewegingen met armen en benen wat de samenwerking tussen de twee hersenhelften stimuleert.

Een peuter of kleuter vindt klimmen en klauteren heerlijk. Hou je peuter bij deze activiteiten wel altijd in de gaten. Niet elk kind ziet namelijk even goed de mogelijke gevaren in van deze activiteiten, en het ene kind durft meer dan het andere. Een kind moet in ieder geval de kans krijgen om zelf dingen (veilig) uit te proberen
Als ouder kun het klimmen en klauteren stimuleren door bijvoorbeeld vaker naar speeltuinen te gaan waar mooie klimtoestellen staan en aanmoediging kan ook goed helpen. Een kind wat er moeite mee heeft, kan namelijk bang of onzeker worden.

Tip: Laat jouw kind veel ervaring opdoen met klimmen en klauteren binnen en buitenshuis. Dit is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind.

Bobbelbaan

Maak verschillende parcours (zie ook de bobbelbaan) van obstakels in huis (kussen, stoelen, bank, matras, etc.)

De Trap

De trap is fantastisch spelmateriaal voor jonge kinderen. Kinderen kunnen vaak al eerder traplopen dan gewoon lopen. Samen de trap op en af gaan geeft plezier en is super goed voor het zelfvertrouwen van je kind.

lopen / klimmen

 • Omlaag is vaak moeilijker (angst voor hoogte), maar toch essentieel i.v.m. de veiligheid om dit in een vroeg stadium te oefenen.
 • Leer jouw kind heel snel (als eerst) hoe je veilig naar beneden kan komen op een trap. In eerste instantie leer jij jouw kind achteruit om handen en voeten (of knieën). Eerst beide benen en dan beide handen een tree naar beneden. Jij loopt voor de veiligheid eerst naar beneden.
 • Omhoog lopen is ook het makkelijkst op handen en voeten (of knieën). Eerst beide handen een tree omhoog en daarna beide voeten / knieën. Jij loopt achter het kind omhoog en kan de handen en voeten begeleiden met stem en eventueel handen.
 • Zodra jouw kind de armleuning kan vasthouden zal hij ook graag staand de trap op willen lopen. Oefen dit ook eerst door achter jouw kind aan te lopen.

Springen
Je hoeft niet altijd de hele trap omhoog. Een leuk spelletje is 1,2 treden omhoog, omdraaien en naar beneden springen. Oefen eens vanaf de onderste traptrede. Je houdt beide handjes vast. Spelenderwijs leer jij jouw kind de mogelijkheden van het lichaam en de (gevaren) van de trap te kennen. En Omhoog springen is nog lastig voor hele kleine kinderen. Ergens áf springen is makkelijker.

Levend klimtoestel

Samen klimmen en klauteren, daar heb je niets voor nodig.

 1. Ga op de grond liggen en laat je kind over jou heen klimmen en klauteren. Je kunt dit eerst begeleiden door een handje vast te houden. Maak de uitdaging telkens anders door in een andere houding te gaan liggen.
 2. Ga op nu handen en knieën op de grond zitten en laat je kind over je heen klimmen en onder je door kruipen. Misschien kennen/verzinnen jullie zelf nog wel meer mogelijkheden
 3. Je kunt natuurlijk jezelf ook uitdagen door in de plankhouding te gaan staan en dan je peuter/ kleuter over je heen te laten klauteren en onder je door te laten klimmen.
 4. En hoe leuk is het om af te sluiten met het vliegtuigje. Je duwt met je voeten de peuter/ kleuter bij zijn buik /heupen omhoog. Armpjes gespreid en vliegen maar.

Speeltuin

En ga vaak naar een speeltuin. Een speeltuin biedt heel veel mogelijkheden om aan de ontwikkelingsbehoeften van kinderen te voldoen. Op zoek naar speeltuintjes in de buurt?-> speeltuintjes Roermond.


Bewegen voor de Allerkleinste

Modderdag

Maandag 29 juni is het weer modderdag. Wat is er nu leuker dan vies worden met modder? Zand en water zijn de ingrediënten voor succes deze dag.

Goed voor de weerstand

Modder is ook nog eens goed voor de gezondheid en weerstand. Gewone modder zoals die te vinden is na een flinke regenbui. In modder zitten bepaalde bacteriën die zorgen voor een goede weerstand. In Denemarken hebben ze jaren geleden al eens onderzoek gedaan en dat heeft uitgewezen dat kinderen die veel buitenspelen en met modder in aanraking komen op latere leeftijd minder allergieën ontwikkelen. De meeste kinderen worden erg vrolijk van het kliederen met water en zand. Spelen met modder is daarom ook nog eens goed voor de gemoedsstemming van kinderen. Dus laat de kinderen maar gewoon lekker hun gang laten gaan tijdens het buitenspelen. Het ergste is dat ze vies kunnen worden. Denk dan aan het gezegde.

Als je niet vies bent, heb je niet gespeeld.

Speltips en ideeën met Modder

 • Het bos in: met modder spelen hoeft niet moeilijk te zijn, als het net heeft geregend is een eenvoudig tochtje naar het bos al voldoende. Zodra je kind kan lopen, kan hij / zij lekker zelf op zoek gaan naar een mooie modderpoel om zich daar uit te leven. Laat je kind maar eens vrij zodat je heerlijk kan genieten van het spel.
 • Moddersoep: in het bos kun je het kind ook allerlei spulletjes laten verzameln voor in de moddersoep. Jonge kinderen vinden het namelijk geweldig om van alles en nog wat te plukken en te verzamelen. Gooi alles in een emmer een beetje zand erbij en met een grote stok roeren en klaar is de enige echte moddersoep!
 • Modder maken:pak een aantal bakken met verschillende soorten zand en een bak water. En nu kan je peuter zelf modder gaan maken.
 • schatzoeken: Verstop van alles in een bak met modder en laat de kinderen voelen wat er in zit. Of maak er voor de kleintjes een grabbelton van. Waar ze al dan als opdracht iets uit moeten halen.
 • Modderverven: Verven kan je met meer materialen dan alleen verf, dus ook met modder.
 • Moddertrommelen:  Trommelen dat kunnen de kinderen natuurlijk ook, maar dan met een laagje modder. Dat spettert ook nog eens alle kanten op. Heerlijk!
 • Moddrballen gooien: heb je wel eens sneeuwballen tegen de muur gegooid? Dit kan je ook met modder. Hoeveel modderballen van jou blijven er hangen? Of wie kan de grootse bal tegen de muur gooien?
 • Modderglijbaan: Van een eenvoudig blauw zeil kan je een mooie modderglijbaan maken. Ter voorbereiding nat maken met water en hier wat modder opgooien. Zwemkleding aan en glijden maar! Wie komt er het verste?
 • Modderzandbak: Je kunt natuurlijk ook de zandbak vol gooien met water. Hoeveel modder wil je hebben?
 • Schoonmaken: na afloop van het spelen met modder kun je onder de watersproeier of in een grote bak met water afspoelen. Kinderen kunnen dan eventueel ook de kleding uitspoelen

Het spelen met modder wordt helemaal leuk met blote voeten. zo wordt ook een brede sensorische en tactiele ontwikkeling gestimuleerd.

Bewegen voor de Allerkleinste

Ballonnen

Kennismaking Materiaal

Ballon opblazen of oppompen

Laat het kind eerst zelf proberen de ballon op te blazen, dit stimuleert de ontwikkeling van de mondmotoriek. Lukt het kind ook de ballon op laten pompen met een ballonnenpomp of voetpomp.
Zelf help je natuurlijk ook mee.

Ballonknuffelen

Door de ballonnen op te blazen hebben we er al een beetje mee kennisgemaakt. Nu is hij opgeblazen en laat het kind er maar eens mee spelen. Je zult zien dat ze er ook graag op gaan liggen. Dat noem ik dan ballonknuffelen. Let op de ballon kan dan knappen. Ook dit is een ervaring voor een kind.

Weinig ballonnen (1 á 2)

Ballon hooghouden

Wie kent dat spelletje niet, ballonnen zijn superlicht en kan je makkelijk in de lucht houden.
Variaties:
– een opgerolde krant om mee te wapperen om de ballon in de lucht te houden.
– Of een (plastic) bordje
– Of racket

Ballonvoetbal

probeer maar eens tegen de ballon te trappen met je voeten. Kinderen staan dan op 1 been en zijn dan gelijk aan het balanceren. Lukt het om de ballon ook hoog te houden met je voeten?

Ballonnentennis

Als je een papieren of plastic bordje hebt, kun je heel eenvoudig zelf je eigen bat maken waarmee je met de ballon kan tennissen. Je kunt ook een vliegenmepper gebruiken.

Ballonvolley

Span tussen twee stoelen een touwtje. Of misschien heb je iets anders om een ruimte in twee te splitsen.
Nu kun je de ballon naar elkaar overslaan over het net. Is het lastig om de ballon direct terug te slaan over het net, dan mag je deze ook vangen.
Om het spannender te maken kun je het net (touwtje) blinddoeken met een doek of zeil. Dan zie je helemaal niets meer van wat er aan de andere kant gebeurt.
En bij mooi weer gaan we naar buiten, vul een voorraadje (water)ballonnen met water en geef beide kanten een emmertje met de gevulde ballonnen. Het doel is om ze nu over te gooien zonder dat ze kapot gaan (of juist wel).

Ballonhockey

Kiep een lege doos op zijn zij. Probeer met een bezem de ballon in de lege doos te krijgen. Dit is natuurlijk ook leuk om met z’n tweeën te doen.

Ballonboksbal

Blaas een ballon op en hang deze met een touwtje aan het plafond. Nu heeft het kind zijn eigen boksbal die alle kanten opvliegt. Ook hier kun je varieren met materiaal om tegen de ballon te slaan, zoals een andere ballon, een opgerolde krant, een (plastic /papieren) bordje, een vliegenmepper en of een racket.

Ballonnenpakkertje

Je bevestigt de ballon met een touw (niet te lang of kort) om je enkel. Nu mag je peuter de ballon proberen te pakken terwijl jij rondloopt. Dit kun je natuurlijk ook een keer afwisselen.

Ballonnen trap

Dit kun je prima alleen spelen, maar nog leuker is het om met z’n tweeën (of meer) te spelen)
De ballon zit nog met een touwtje vast aan je enkel. Probeer nu tegen de ballon van de ander te trappen of misschien kun je m zelfs kapot trapppen. Of als je alleen bent is het natuurlijk het doel om je eigen ballon kapot te trappen. Dat gaat moeilijker dan gedacht.

Veel Ballonnen

Maak je tuintje leeg

we hebben nu heel veel ballonnen opgeblazen, zowel grote als kleine. De ruimte verdelen we in tweeën (twee tuintjes) de ballonnen verdelen we over de twee ruimtes. probeer nu jou tuintje leeg te maken door alle ballonnen over de heg te gooien naar het tuintje van je buren. wie lukt het om zijn tuintje leeg te krijgen.

Ballonparachute

Je hebt vast wel een paar kleden in huis, kies er één die niet te zwaar is (of een grote badhanddoek) geef je kind twee hoekjes van de ene kant vast en houd zelf de andere kant vast en laat nu de ballon maar vliegen.

Ballonnen trampoline

Op de trampoline springen mét ballonnen geeft je kinderen geheid de slappe lach. Want ze vliegen alle kanten op en probeer ze maar eens niet te raken terwijl je zelf ook op en neer bounced. Nu zijn de ballonnen gevuld met lucht en met warm weer kun je ze vullen met water.

Ballonnenbak

Vul een grote bak (of badje) met ballonen. Met dezelfde magie als de ballenbak, let maar op.
Is het zonnig weer, vul dan een aantal (water)ballonnen met water en leg deze in het badje van je kind.

Tip: Wat doe je met alle ballonnen als je bent uitgespeeld? Dan maak je een stuiterbal!

Stuiterbal

Nu hebben we heel veel ballonnen over na deze oefeningen.
Met deze ballonnen kun je heel eenvoudig zelf een stuiterbal maken (zie ook het instructiefilmpje). Wat je nodig hebt zijn de ballonnen, schaar en wat water. Je vult de eerste ballon met een klein beetje water, knipt het tuutje ervanaf, dat doe je ook bij de andere ballonnen. Deze trek je vervolgens over de ballon heen. Nu heeft hij een aantal laagjes en stevig genoeg voor je dreumes of peuter om door het huis mee te rennen.


Bewegen voor de Allerkleinste

Volg de lijn

Dreumesen, peuters en kleuters hebben de techniek van het lopen nog niet volledig geautomatiseerd. Deze activiteit helpt ze om de techniek van het lopen zich steeds meer eigen te maken, waardoor ze het steeds beter lukt.

Voorbereiding

Teken met verschillende kleuren stoepkrijt lijnen van ongeveer 3 meter op de ondergrond. Bijvoorbeeld een rechte lijn, een wiebellijn met bochten en een lijn met scherpe hoeken. Zorg dat de lijnen ver genoeg uit elkaar liggen en elkaar dus niet raken.

Activiteit: Volg de lijn

Daag je kind nu uit een kleur te kiezen en over deze lijn naar de overkant te lopen. Oefen samen alle lijnen.

Variatie

Gaat dit goed? Dan kun je het spel moeilijker maken.

Variatie 1: Trek een nieuw parcours op de grond, dit maal met de verschillende lijnen/kleuren door elkaar. De lijnen kruisen elkaar nu soms, dit maakt het voor je peuter/ kleuter extra moeilijk omdat hij of zij nu op de juiste lijn moet blijven bij een kruising.

Variatie 2: Bij de kleuters kun je er ook voor kiezen geen lijn aan 1 stuk te trekken maar korte stukjes die iets van elkaar af liggen. Zo moeten ze kleine of misschien zelfs wel grote stappen zetten van de ene naar de andere lijn.

Voorbeelden

Bewegen voor de Allerkleinsten

Blote voeten

Wist je dat 
De voet bestaat uit 26 botten, 33 gewrichten en meer dan 100 pezen, spieren en ligamenten. De blote voet is geschikt om moeiteloos mee te wandelen en te rennen, ook op oneffen terrein.

Op veel van de het aanbod “bewegen voor de allerkleinste” zien jullie de peuter op blote voeten bewegen. Dit heeft een aantal redenen:

 1. Het geeft een beter evenwicht, stabiliteit en coördinatie: als alle tenen zijn vrij om te bewegen en door de teentjes te openen en te sluiten leert je kind de kunst van het lopen tot in perfectie.
 2. Het verbeterd de ontwikkeling van de tastzin van de voeten: je kind voelt, ontdekt en verkrijgt zo veel informatie over de omgeving via de tastzin van de voeten. Aangezien voeten onwijs veel zenuwen (200.000) bevatten functioneren ze als een extra zintuig.
 3. Het versterkt de voetzool van je kind, waardoor platvoeten worden voorkomen.
 4. Het voorkomt schimmelinfectie: op blote voeten transpireert de voet van je kind minder en kunnen de voeten beter ademen.
 5. Het vergemakkelijkt de kennis over het lichaam: de voeten zijn een belangrijk deel van ons lichaam en het aanraken of verkennen van de voeten is belangrijk voor een kind.
 6. Als je kind zonder de steun van schoenen loopt, worden de spieren van de voeten en enkels versterkt.
 7. Je kind op blote voeten ontdekt een oneindige reeks aan zintuigelijke ervaringen (koud/warm, droog/nat, glad/ruw) die de stimuleert de ontwikkeling van de hersenen extra.

Samengevat: Door veel op blote voeten te lopen bouwen ze kracht, stabiliteit en coördinatie op die anders de schoen deels zou opvangen. Ook wordt een brede sensorische en tactiele ontwikkeling gestimuleerd.
Kinderen zonder schoenen laten spelen is in de eerste plaats goed voor de voetjes zelf, maar met name ook voor de ontwikkeling van hun brein.

Mijn advies: Schoenen zijn geschikt voor het beschermen van de voeten, maar verder zouden kinderen waar het ook maar mogelijk is, blootsvoets rond moeten lopen.

Blote voetenpad

Maak je eigen blote voetenpad.

Bewegen voor de Allerkleinsten

Beweegtips en ideeën met wasknijpers

Fijn, die Motoriek…

Wit, blauw, groen of geel? Wasknijpers zijn er in alle kleuren. Knijpers zijn vrolijk en nieuw materiaal waardoor het kinderen uitdaagt om er mee te ontdekken en te spelen voor kleine kinderen is het ook ‘herkenning’. Want papa en mama gebruiken de wasknijpers ook.
Door creatief te zijn en naar de kinderen te kijken zal je zien dat er heel veel verschillende (beweeg)spelen zijn te verzinnen met de knijpers. En door met de knijpers te oefenen versterken ze de hand- en vingerspieren, en daarmee ook de fijne motoriek.


Ontdekken

Laat peuters en/of kleuters eerst ontdekken wat je allemaal kunt doen met de gekleurde wasknijpers. Leeg de bak op de vloer van de gymzaal. Kijk wat de peuters met de wasknijpers doen: knijpers pakken en ergens opknijpen, iets gaan bouwen, erin gaan liggen. Je kunt zo ook zelf ideeën aanreiken. Lees snel verder voor voorbeelden.


 

Versieren

Laat de kinderen een knijper pakken en op hun eigen kleding vast maken. Doe dit eerst bij jezelf voor. Laat de kinderen doorgaan totdat ze mooi versierd zijn. Nu mogen ze de knijpers weer in de bak doen door eerst alle blauwe knijpers van zich af te halen, daarna de rode enzovoort. Variatie: je kunt ook elkaar versieren en laat ze jou of bij elkaar de knijpers eraf halen en in de bak gooien. Ben je gelijk aan het mikken


Mikken

Laat de kinderen vanaf een bepaalde afstand de knijpers in hoepels of bakken gooien.


 

Sorteren

Leg alle knijpers in één hoek of het midden. Er omheen zet je pionnen (met een open bovenkant) in de kleuren van de knijpers laat de kinderen nu zo snel mogelijk alle knijpers zo snel mogelijk in de juiste pion doen. Als het spel klaar is kun je door de pylon op te tillen controleren of de juiste kleur in de juiste pylon is gedaan. Heb je geen gekleurde pionnen kun je ook gekleurde bakken gebruiken of zelf pionnen maken van (gekleurd papier). Heb je geen pionnen of bakken in de kleur vaan de knijpers, kun je ook de kleur aan geven door er al 1 knijper op te knijpen.


 

Even rust

Even een rustige oefening tussendoor.

Bouwen

Laat de peuter bouwen of vormen leggen met de knijpers. Of een ouder peuter of kleuter kan zelfs letters maken met de knijpers.

De zon en dieren van knijpers

De peuter mag de knijpers een een rond blaadje of (papieren)bordje knijpen.

“kijk het lijkt wel de zon, wacht het is de zon.”

“Of deze lijkt wel op een leeuw, al je er een leeuwenkop intekent.”

 


 

Bijtjes

Je hebt allebei een gekleurde wasknijper in je hand. De wasknijper is het bijtje. Op muziek vliegen de bijen door de lucht. Loop heen en weer en laat de bij alle kanten op vliegen. Omhoog en naar beneden, van links naar rechts. Als de muziek stop laat je de bij landen op iets (de bloem) van dezelfde kleur. Pak een nieuwe bij en herhaal jullie spel.

Dansen

Knip stroken van (crepe)papier of een stuk stof en laat de kinderen het vastmaken aan een knijper. Zo hebben ze een danslint. Laat ze ermee rennen of dansen.


Wasophangen

Hang een lijn op buiten of in de woonkamer. Hang deze zo laag dat de peuters er makkelijk bij kunnen. Zorg voor een mand met poppenkleertjes of stukjes stof. Laat alle kleertjes ophangen. zelf heb ik de bestaande wasdraad gebruikt en er een keuken trapje bij gepakt, hierdoor was mijn peuter ook gelijk aan het klimmen.

 

 


Knijper pakkertje

Knijp een aantal wasknijpers op je kleding. Laat je kind dit zelf doen, dit is direct een oefening voor de fijne motoriek. Alle knijpers op de kleding? Dan probeer deze maar eens bij elkaar af te pakken. Heb je een knijper gepakt, breng deze dan naar de bak en je mag er weer een proberen te pakken bij de ander. Wie heeft als eerste alle wasknijpers van de ander afgepakt?
Variatie:
• leg de wasknijper die je hebt afgepakt in de beker/kom met dezelfde kleur.
• Heb je een wasknijper afgepakt, knijp deze aan je eigen kleding


Bewegen voor de Allerkleinste

Beweegtips en ideeën

 

Rollen

Kinderen kunnen al heel veel, vaak meer dan je denkt.
Zo kunnen kinderen zodra ze kunnen lopen (motorisch gezien) al een koprol maken! Door een opdracht te geven als “kijk maar door je benen naar……”, gaan kinderen al bijna vanzelf rollen. Kinderen hebben een enorm rijke fantasiewereld waar je gebruik van kunt maken bij het aanleren van motorische vaardigheden. Het maakt het voor kinderen heel eenvoudig om speels te leren, door gebruik te maken van hun fantasiewereld en/of een analogie (vergelijking, bijv het nadoen van een dier).
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoe je nu aan de slag gaat om een (jong) kind te leren rollen. Er volgen een aantal oefening in volgorde van makkelijk naar moeilijk hoe je een kind kunt laten (kop)rollen.

Tip: ga een kind nooit dwingen tot een koprol of in een koprol duwen. Het kan dan angst ontwikkelen voor over de kop gaan (koprol) en dan gaat hij het voorlopig zeker niet doen.

Nootjes verzamelen

Bij deze oefening zijn jullie eekhoorntjes die nootjes gaan verzamelen voor een winterslaap. Je ligt opgerold op je rug, rol nu opzij om een nootje (de bal) te pakken. Het nootje houd je stevig vast met je armen en benen. Rol nu door naar je andere zij en leg daar het nootje neer eventueel in een bakje of mandje. Dan rol je weer terug om het volgende nootje te pakken.

Rollebollen

Je peuter/ kleuter ligt op een grotere (hand)doek op de grond. Pak het laken omhoog aan de zijkant en laat het kind van je afrollen. Nu doe je hetzelfde aan de andere zijkant van de handdoek. Het kind kan nu over zijn lengte-as heen en weer rollen van links naar rechts.

 

Pannenkoekenrollen

Laat ook nu je peuter/kleuter weer op de (hand)doek liggen. Je rolt je peuter nu om zijn lengte-as in de doek. Net alsof je een pannenkoek oprolt. Al vervolg Rol je nu je peuter heen (in) en terug (uit) de doek om zijn lengte-as

Boomstamrollen (van de heuvel)

Maak een kleine helling van een matras of een heleboel stevige kussens. Het kind mag nu zijwaarts van de heuvel afrollen. Je mag eerst best een duwtje geven, maar kijk of je kind het daarna zelf kan. Daag je kind uit om ook eens andersom van de berg af te rollen, door met de voeten de andere kant op te wijzen.
Als dit goed gaat kun je de heuvel weg halen en het boomstamrollen op een horizontaalvlak laten uitvoeren.

 

Koprollen

We hebben nu een aantal oefeningen met rollen om de lengte-as gedaan. We gaan nu proberen om over de kop te gaan. Deze oefeningen kun je uitvoeren op een matras of kussens of zelfs dikke dekens.
Laat je kind een dier uitkiezen met een staart. Bijvoorbeeld een poes. Je geeft nu de opdracht:
“Probeer maar eens om tussen je benen door naar jouw poezenstaart te kijken”. Door ze deze opdracht te geven, maken ze zich al klein en bol en maken ze al bijna vanzelf een koprol. Als ouder kun je je hand achter in het nekje leggen als zekerheid, de rest doet het kind vanzelf.
Na een paar keer oefenen, zal je peuter misschien wel aangeven dat hij het zelf kan.

Bewegen voor de Allerkleinsten

Papier hier!

Spelen met papier

Kinderen hebben maar weinig nodig om te spelen en leren. Wanneer het kind een cadeau krijgt, vindt hij het inpakpapier vaker interessanter als het cadeau zelf. En het mooie is, hier kunnen ze ook nog van en mee leren ook!

Hieronder zie je verschillende activiteiten met papier die je kinderen kunt aanbieden. En ik geef je een korte uitleg waarom deze activiteiten belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind.

 


Oefeningen voor de fijne motoriek

Scheuren

Scheur grote stukken van folders, kranten of (gekleurd) papier. Scheuren is een belangrijke vaardigheid, hiermee oefent het kind de pincetgreep. Pak dun papier met beide handen tussen duim en wijsvinger vast en laat de handen tegengesteld van elkaar bewegen.

Proppen

Maak nu proppen van de kranten, folders en/of papier. Hoe stevig kun je de krant samen duwen tot een prop? Kun je met een stevige prop verder of hoger gooien dan met een losse prop?

Doktor Bibber

Vul een bakje of kom met de proppen en schuif verschillende elastieken om de bak/kom. Daarnaast make je nog een doosje of bakje met gaten van verschillende grootte.

Laat het kind nu de proppen uit de bak met elastieken pakken en deze in de andere bak door de gaten duwen.

Moeilijker maken: laat ze dit niet met de hand doen maar met een keukentang. Of nog moeilijker met een pincet.

Blaas Propbal (mondmotoriek)

Voor dit spel maak je kleinere propjes. Deze propjes blaas je over de tafel. Dit kan ook met een rietje. Deze kun je ook zelf maken:

 • Rol een vel papier vanuit de hoek als een rol.
 • Knip de uiteinden af en doe er wat plakband omheen om te voorkomen dat speeksel het rietje nat maakt.

Met een rietje kun je het propje ook een heel parcours af laten leggen. Zie hiervoor ook de knikkerbaan uit het filmpje “Bewegen voor de allerkleinste: activiteiten met Duplo” op ons Youtube-kanaal. Deze baan kun je ook uitstekend gebruiken als het parcours voor het propje papier.


Oefeningen voor de grove motoriek

Propbal

Span een touwtje in de kamer (of buiten), zet een prullenbak, mand of doos aan de ene kant van het touwtje. Zelf ga je aan de andere kant staan. Vanuit daar gooi de prop over de lijn probeert deze in de prullenbak te mikken. Probeer maar eens uit welke prop het beste werkt.

Stoeien is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Je leert hoe je lekker wild kunt spelen zonder de ander pijn te doen, risico’s inschatten dus.

De volgende twee activiteiten zie je hoe je met papier als materiaal fijn kunt stoeien samen.

Papierballen gevecht

Gebruik de proppen uit de eerder spellen en hou een heus papierballengevecht!

Krantentik

Je rolt voor iedere speler een krant op tot een tikkoker. Probeer elkaar nu maar eens te tikken op de rug of elkaars schouders, knieën, armen of zelfs elkaars billen! Dit spel hebben we vorige week ook gespeeld bij het thema Pak me dan!

 Vegen

  Probeer maar eens of je alle proppen papier die nu overal liggen met de bezem in het vierkant kan vegen.

Confetti feest

Knip of scheur nu kleinere snippers van het papier. Zo maak je confetti die je heerlijk rond kunt strooien en gooien, maak er maar een feestje. Zo oefenen we gelijk de fijne motoriek.

Als alle snippers rond gegooid en gestrooid zijn, kan er worden geoefend met het vegen. Probeer maar eens of je nu ook alle snippers in het vierkant kan vegen.

 


 Het belang van de motoriek

Met motoriek bedoelen we de beweeglijkheid van het lichaam. Zoals je ook bij de activiteiten zet wordt er onderscheid gemaakt tussen de grove en fijne motoriek.

Grove motoriek zijn de vaardigheden die de grote spieren aanspreken bij het lopen, spelen, springen, kruipen, of te wel: bewegen. Bij de fijne motoriek worden de kleine spieren aangesproken. De handelingen zijn fijner en kleiner en zullen daarom om meer oefening vragen. Het oefenen van de fijne motoriek is belangrijk voor bijvoorbeeld het knippen, veters strikken en het schrijven. Het oefenen van de mondmotoriek is van belang voor de spraak, het ademen en eten en drinken. Je oefent de mondmotoriek o.a. door te blazen, te klakken met de tong, te likken en het vormen van de tong.

Bewegen voor de Allerkleinsten

Pak me als je kan!

Wanneer je met je kind samen speelt geeft dit het kind een fijn en prettig gevoel. En iets wat als prettig wordt ervaren, wordt graag herhaald. Door het samen spelen in bijvoorbeeld tikkertje of pakkertje worden de hersenen sterk en veerkrachtig opgebouwd. Door dit soort spelen leert het kind namelijk om te gaan met tegenslagen (winst en verlies) en leert het zich ook aan te passen aan de cultuur waarin het leeft.

Tijdens het spel stimuleer je daarnaast ook lichaamshouding en beweging van het kind. Maar met spelen gebeurt nog veel meer: spelen doet ons lachen, helpt ons nieuwe vaardigheden te leren, stimuleert ons medelevend vermogen,  en bevordert ons gevoel van verbondenheid met anderen. Al deze factoren dragen bij tot onze fysieke en geestelijke gezondheid.

Bron: Schellekens, T. (2018, 12 juni). Spel: het beste ontwikkelingsvoertuig.

Spelideeën met peuters en kleuters vind je hieronder:


 

Staarten pakkertje

Maak bij je zelf en je kind een staart aan de achterkant van je shirt of  broek. Een theedoek kan bijvoorbeeld al een goede staart zijn. Wel dier met staart ben jij? Hoe beweegt dit dier? Probeer maar eens of jullie elkaars staart kunnen pakken. Eerst op de knieën (kruipen) en probeer dit daarna ook maar eens staand .

 

 


 

Krantentik pakkertje

Rol voor iedere speler een krant op en zet ze vast met een plakbandje of draai er een elastiekje om. Iedere speler heeft nu zijn eigen tikkoker. Probeer elkaar eens te tikken. Kun je elkaar ook op de rug tikken, of elkaars schouders, knieën, armen of zelfs elkaars billen!

 

 


Knijper pakkertje

Knijp een aantal wasknijpers op je kleding. Laat je kind dit zelf doen, dit is direct een oefening voor de fijne motoriek. Alle knijpers op de kleding? Dan probeer deze maar eens bij elkaar af te pakken. Heb je een knijper gepakt, breng deze dan naar de bak en je mag er weer een proberen te pakken bij de ander. Wie heeft als eerste alle wasknijpers van de ander afgepakt?

 

Ga voor variatie:

 • Leg de wasknijper die je hebt afgepakt in de beker/kom met dezelfde kleur.
 • Heb je een wasknijper afgepakt, knijp deze aan je eigen kleding

Bewegen voor de Allerkleinsten

Het Handen- en Voetenpad

Bewegen heeft grote invloed op de totale ontwikkeling van een kind. Denk daarbij aan de lichamelijke-, sociale-, emotionele- en cognitieve ontwikkeling. Kinderen hebben plezier in spelen en doen dit graag de hele dag. Door te spelen krijgen en blijven ze in beweging. Vandaag gaan we spelen met een handen en voetenpad voor je peuter en/of kleuter. Om een pad te kunnen maken heb je hand- en voetplaten nodig. Deze platen zijn natuurlijk het allerleukst om samen met je peuter en/of kleuter zelf te maken. Dit is namelijk ook goed voor de creativiteit en de motorische ontwikkeling van je kind. En kinderen vinden het heerlijk om met verf te spelen.

Maar voor wie wil zijn deze ook hand- en voetplaten kant-en-klaar onderaan de pagina te downloaden. Vier voetplaten en vier handplaten in allerlei standen. Print deze meerdere keren uit. Verder vind je onderaan deze pagina  een aantal opdrachtkaarten die je kunt gebruiken als voorbeeld om een handen-en voetenpad te maken. Ze staan niet op volgorde wat betreft de moeilijkheidsgraad. Je kunt natuurlijk ook zelf een pad aanleggen. Probeer dit wel eerst vooraf zelf uit.

Tip: Je kunt de hand- en voetplaten lamineren voor langer speelplezier. Zet je parcours uit en plak de A4 tjes op de vloer met plakband of tape zodat deze niet weg kunnen schuiven.


Kijk de video voor leuke beelden van het handen- en voetenpad:


Download kant-en-klare voorbeelden:

Bewegen voor de Allerkleinsten

Beweegtips voor peuters en kleuters

Leren doen jonge kinderen vooral met hun lijf. Ze ontdekken, onderzoeken en ervaren de wereld om zich heen door te voelen, vast te pakken, vast te houden en zich te verplaatsen. Door te bewegen leren ze dus veel nieuwe dingen. En ze kunnen tegelijkertijd hun energie kwijt. Dat bewegen gezond is, horen en lezen we regelmatig. Maar wist je dat het daarnaast ook de hersengroei en cognitieve vaardigheden stimuleert bij jonge kinderen? Daarom plaatsen we iedere week beweegtips, ideeën, oefeningen en informatie op deze pagina. Zo kunnen jullie thuis samen spelen en bewegen met jullie peuter of kleuter. Heel veel plezier samen!

Bekijk alle video’s voor de kleintjes in onze YouTube playlist “Bewegen voor de allerkleinsten” >>.


Beweegtocht voor de Allerkleinsten

woensdag 9 september

Jong geleerd is oud gedaan!
Jong bewegen is een goede basis voor een actief leven. Bewegen draagt bij aan goede motorische en sociale ontwikkeling van kleine kinderen. Het is een uitlaatklep, ze kunnen hun energie kwijt en leren vaardigheden als wachten op je beurt en samen te spelen.

Ontdekken waar je overal met je peuter en/of kleuter kunt spelen en bewegen in Roermond?
Schrijf je in voor de beweegtocht voor de allerkleinsten.

De afgelopen weken hebben een aantal beweegaanbieders van de beweegkaart zich voorgesteld.

 

De eerste hapjes

Tips voor peuters en kleuters

Nu je meer thuis bent, kun je ook wat extra aandacht besteden aan je kindje. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het proeven van groente. Baby’s moeten namelijk erg wennen aan alle nieuwe smaken. Ze moeten deze smaken wel 8 tot 10 keer proeven voor ze eraan gewend zijn. Door je baby elke dag een beetje te laten wennen, zullen ze de smaken later beter herkennen én eten. In deze miniserie van het Voedingscentrum zie je hoe je dat doet: