4-12 jarigen

Kinderen bewegen tegenwoordig steeds minder en zijn motorisch minder vaardig. Het aantal kinderen met overgewicht neemt toe. Wellicht herken je dit bij je eigen kind(eren)? Als buursportcoach van Sportservice Roermond zetten Nadine Gruiters en Marlieke Verstraten zich dagelijks in om alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar te stimuleren om in beweging te komen. Hoe we dat doen lees je hieronder.

Beweegrichtlijn
Ons doel is om middels onze inzet eraan bij te dragen dat alle kinderen per dag tenminste 1 uur matig intensief te bewegen, zoals fietsen, wandelen en zwemmen. Hiermee voldoen de kinderen aan de beweegrichtlijn die door de Gezondheidsraad is opgesteld. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder. Als opvoeder vervul jij hier zelf een hele belangrijke rol in. Voorkom dat jouw kind(eren) veel stilzetten en stimuleer natuurlijke beweging, zoals wandelend of met fiets naar school, de trap pakken in plaats van de lift etc. Moedig je kind(eren) aan tot een gezonde leefstijl door zelf het goede voorbeeld te geven. Kinderen leggen immers op jonge leeftijd het fundament voor een leven lang sport- en beweegplezier.

Bewegen op en rondom school
Als Sportservice Roermond omarmen wij het 2+1+2 model. In samenwerking met 3 pilotscholen gaan wij vanaf schooljaar 2023-2024 invulling geven aan dit model:

2                Beter leren bewegen door kwalitatief goede gymlessen
Vanaf schooljaar 2023 is onderwijs verplicht om 2 x 45 min. bewegingsonderwijs aan te bieden door een bevoegde (vak)leerkracht.

+1             uur bewegen per week tussen het leren door
Denk hierbij aan de buitenspeelmomenten op school, beweegtussendoortjes tijdens de lessen, deelname aan schooltoernooien et cetera.

+2            2 uur bewegen na schooltijd
Dit kan door lid te zijn bij een sportaanbieder, maar ook door gewoonweg lekker met de vriendjes en vriendinnetjes buiten te gaan spelen. Je kan je kind ook motiveren door bijvoorbeeld samen een wandeling te maken of te gaan fietsen, dit is nog eens gezellig ook! Daarnaast bieden wij vanuit Sportservice Roermond tal van leuke sportactiviteiten aan zoals de Watersjportiefestasie en de Roermondse Sportzomer. Alle inwoners kunnen dan gratis kennismaken met diverse (water)sporten.

Wat kunnen we voor jullie betekenen?
Onze missie is om samen met de scholen alle kinderen in Roermond motorisch vaardig te maken op ieder zijn eigen niveau. Zodat er een sportieve basis ligt waar ze de rest van hun leven op kunnen bouwen. Wij blijven dus samenwerken met de scholen op dit gebied en verzorgen ook de inrichting van de gemeentelijke sporthallen voor een optimale sport en beweeg basis. Willen jullie je ook sterk maken voor deze missie dan helpen wij je graag. Heb je vragen als school, vereniging, kind, ouder of andere instantie, neem dan contact met ons op. Wij helpen jullie graag verder. Want iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Mail ons op: BEWEGINGSONDERWIJS@ROERMOND.NL

Beweegintake
Wil jouw kind graag meer gaan bewegen, maar weet hij/zij nog geen aansluiting te vinden bij de beweegmogelijkheden in Roermond? Neem dan contact met ons op! Samen verkennen we hoe jouw kind wél met plezier kan gaan spelen, bewegen en/of sporten.